Decembermaand , feestmaand?
Door: webmaster
Blijf op de hoogte en volg Daniela
02 Januari 2012 | Cambodja, Khett Siem Reab
De enige traditie die we er hier in wilde houden was stappen op kerstavond maar door het overlijden van Jan waren we daar niet voor in de stemming. We hebben een flesje wijn gedronken, geproost op Jan, herinneringen opgehaald en zijn na een hapje eten met z’n tweeën weer naar huis gegaan. Geen katerkillers nodig deze kerstavond.
We hadden nog een kater van de avond ervoor, niet van de drank maar door het feit dat Patrick’s portemonnee was gestolen. Dat was dus om 01:30 uur ’s nachts nog even bellen met de ABN Amro om de passen te blokkeren. Daarbij zat ook zijn rijbewijs, ID kaart en brommerbewijs er nog in en $50. Op zondag naar de toeristenpolitie waar eerst zijn visum werd gecontroleerd, er een formulier ingevuld moest worden, we uitgebreid het verhaal moesten doen en vervolgens te horen kregen dat we bij de immigratiepolitie moesten zijn omdat we een businessvisum hebben. Typisch Cambodjaans weer. Ze waren wel erg vriendelijk en behulpzaam. Toen op dinsdag naar de juiste politiepost waar Patrick te horen kreeg dat hij dit ook op het postkantoor had kunnen doen, duhhhh….. Maar ze wilden hem wel helpen en dus hebben we inmiddels het felbegeerde aangifteformulier voor een nieuw rijbewijs en ID kaart in NL aan te vragen. Het nieuwe brommerbewijs zal een groter probleem worden en ons waarschijnlijk nog een hoop dollars gaan kosten.
Patrick was eigenlijk vrij tweede Kerstdag en is een dagje komen helpen op het PDC. Achteraf maar goed want ’s ochtends moest onze kokkin plotseling weg en hebben Patrick, Inge, Bopha en ik onze snijtalenten in de keuken kunnen laten zien. Wat een werk om voor 65 mensen te koken! Na anderhalf uur kwam de kokkin weer terug en ze moest wel lachen om al die teachers in de keuken. Uiteraard was ze wel heel blij met onze hulp.
Deze week was Joyce van het bestuur van PURE! in Siem Reap en zijn we dinsdag gezellig met z’n allen gaan eten. Als bedankje voor de inzet kreeg ik een bon van de Bodia Spa voor een heerlijke massage. Binnenkort maar eens in gaan wisselen! Het was voor Joyce heel leuk om te zien hoe de kinderen weer gegroeid waren en welke veranderingen er sinds haar bezoek in juni weer hebben plaatsgevonden.
Op donderdagavond zijn we met Chai, Anja en Ryan een lokaal gerecht gaan eten, Banchau (geen idee hoe je het schrijft maar zo spreek je het uit). Het was in een restaurantje vlakbij het Angkor complex. Het is een soort gevulde gele dunne pannenkoek met daarin vlees en groenten (of zonder vlees kan ook). Je krijgt er een zoetzuur sausje bij met pinda’s en chili’s en een grote bak met sla, komkommer en kruiden. In een slablad doe je wat kruiden en komkommer, een deel van de pannenkoek, je rolt het blad op, doopt het in de saus en smullen maar. Echt heel erg lekker en ondertussen gaat de zon onder op deze bijzondere plek. Voor herhaling vatbaar.
Op vrijdagwas de uitvaart van Jan en wij konden via een inlogcode de dienst in het crematorium volgen via internet. We wisten niet zo goed wat we er van moesten verwachten maar het voelde goed om er op deze manier toch een beetje bij te zijn. Er werd vanuit verschillende posities gefilmd dus we zagen zowel de kist met de mooie foto van Jan, de sprekers maar ook de aanwezigen in de zaal waaronder voor ons vele bekende gezichten. Daarna nog even via skype gesproken met Sandy en Peter hoe zij dit alles ervaren hadden. Een verdrietige maar toch ook mooie avond.
En toe was het weer Oudjaar. Er waren uit Nederland 3 pakken oliebollenmix meegekomen dus zijn Patrick en ik zaterdag op het PDC oliebollen gaan bakken. Lekkere grote keuken en een enorme wok om ze te frituren. Bopha wilde heel graag helpen en vond het heel leuk om aan deze Nederlandse traditie mee te werken. Zo werden het toch nog een beetje Cambodjaanse oliebollen :).
’s Avonds zijn we eerst met z’n tweeën gaan eten bij Tangram garden. Dit restaurant wordt geleidt door een Nederlander, Daniel en zijn broer Micha werkt in de keuken. Het zag er overdag al heel leuk uit maar ’s avonds was het nog sfeervoller met brandende fakkels en rustige muziek. We hadden ons eigen bamboehutje voor twee personen. Patrick nam het speciale menu voor die avond maar vier gangen is echt teveel voor mij dus koos ik lekkere dingen van de kaart. Ze hebben veel bbq gerechten en het smaakte dan ook voortreffelijk. Uiteraard weer onder het genot van een flesje wijn. Enige minpuntje waren de vele muggen maar daar heb ik de laatste dagen toch al veel last van. Mijn voeten en benen zijn niet zo fraai op dit moment van alle wondjes en korstjes. Ik twijfel ook of het allemaal muggenbeten zijn maar jeuken doet het wel.
Daarna zijn we naar het kantoor van PURE! gegaan waar de hapjes en de drank al klaar stonden en de lampjes flikkerden op de maat van de muziek. Gezellige avond met kletsen, spelletjes en oliebollen eten. Net voor twaalven zijn we naar het dakterras gegaan met champagne zodat we het vuurwerk goed konden zien. Absoluut niet te vergelijken met wat er in NL de lucht in gaat maar het hoort er toch bij. Vorig jaar was er heel weinig vuurwerk maar dit jaar was het , gelukkig voor ons, aanzienlijk meer. Daarna nog even de drukte van Pubstreet opgezocht waar er regelmatig vanaf de balkons water over de massa werd gegooid (Cambodjaans gebruik?). Rond 02:30 uur stopte de muziek en hadden wij het ook wel gezien en dus zeiknat op de fiets naar huis waar we nog even geskyped hebben met Esther & Joost. Raar idee dat het bij hen pas 21:00 uur was en wij al in 2012 zaten.
Vandaag nog een Nieuwjaarsborrel van Patrick’s project en dan zijn we maandag zowaar nog een dagje vrij. Deze borrel verliep wat anders dan verwacht maar we hebben wel weer een hele leuke typische Cambodjaanse avond gehad. Allereerst moesten we om 17:00 uur verzamelen en zo rond 17:30 uur misten we er nog een hele hoop mensen. We besloten om toch alvast maar naar de plek van bestemming te gaan en de rest te bellen. Iedere dag is er een kermis en daar om heen liggen allemaal kleedjes op de grond zodat je een plekje kunt huren. Dit is vlakbij het voetbalveld waar Patrick wekelijks traint. Zittend met z’n allen op het kleed wordt er fris en bier gebracht en kun je eten bestellen. Het eerste was een soort soep waar nog van alles bij moest, gegrilde kip en heerlijk rundvlees met allerlei kruiden en een sausje. En de gebruikelijke witte rijst ontbrak natuurlijk ook niet. De twee zoontjes van Ravy en het dochtertje van Naro waren erbij en we hebben voor die drie kleine batraven een ballon gekocht waar ze de rest van de avond zoet mee zijn geweest. Daarna nog even een rondje over de kermis, nou ja langs alle afgekeurde apparatuur van jaren terug, waar nog vele Oudhollandse spelletjes worden gedaan, blikgooien, darten met ballonnen en emmers over flessen gooien. De prijzen zijn voornamelijk van huishoudelijke aard of iets van eten of drinken. We winnen met darten een zak chocoladekoekjes die niet te pruimen zijn maar het gaat om het idee. De kinderen gaan nog in een zweefmolen waarbij de twee zoontjes van Ravy zowat de hele boel afbreken. Ze schommelen, zitten achterste tevoren, met hun blote billen buiten het karretje, hilariteit alom met die twee. Ik had jammer genoeg geen camera bij.
Terugkijkend op 2011 was het voor ons een bijzonder jaar met diverse pieken en dalen. We beginnen 2012 in ieder geval goed door hier in het mooie Cambodja te zijn en op kleine schaal het leven van een aantal mensen een beetje waardiger te kunnen maken. Iedereen het allerbeste voor 2012 en wacht niet tot morgen met wat je vandaag kunt doen.
02 Januari 2012 - 06:32
Sandy:
Hè luitjes, hier in Nederland werd je knettergek van de hoeveelheid vuurwerk in tegenstelling tot jullie. Ziet er ook helemaal niet druk uit in pubstreet, maar het lijkt me wel heerlijk om in korte broek het nieuwe jaar in te gaan. Ik moet zometeen gewoon weer aan het werk, maar genieten jullie nog van je vrije dag! -
02 Januari 2012 - 06:38
Fanja:
Wat een mooi verhaal. In ieder geval een kerst en een oud en nieuw om nooit meer te vergeten! Wij wensen jullie voor het komende jaar ook alle goeds en uiteraard voor de mensen daar in Cambodja. -
02 Januari 2012 - 08:09
Anouk:
Een heel mooi 2012 toegewenst vanuit een kleddernat Nederland!
Groetjes
Anouk -
02 Januari 2012 - 08:14
Bas:
Hallo harde werkers,
allereerst de beste wensen en een gezond en gelukkig 2012! Dat al jullie wensen mogen uitkomen de komende 366 dagen en geniet er van.
Hier hadden we bijna de juiste postcode maar helaas toch weer gewoon aan de bak het komende jaar ;-) Mogen echter nog niet klagen als je sommige berichten ziet. Gecondoleerd met jullie vriend, familie? Kon ik niet helemaal volgen maar geeft weer het besef hoe kwestbaar het soms kan zijn en hoe je moet genieten van elkaar. Helaas is 2011 daar geen uitzondering op geweest, ook voor mij persoonlijk, en is hopelijk 2012 een beter jaar!
Je krijgt de groeten van Roy Stevens en ik kijk erg uit naar februari!
Groeten Bas
02 Januari 2012 - 08:16
Greet En Frits:
Goede morgen,dat is het hier!!!
Wij wensen jullie een gezond gelukkig 2012.
Liefs Greet en Frits -
02 Januari 2012 - 08:29
Inge En Giang:
de beste wensen voor het nieuwe jaar, we hopen dat het een fantastisch mooi nieuwjaar wordt!! wat fijn dat jullie het verschil daar kunnen maken en wat kunnen betekenen voor de mensen daar. we lezen jullie verhalen altijd met veel plezier. leuk die combinatie van cambodja en nederland,die oliebollen zouden vast goed gesmaakt hebben!
en gecondoleerd met jan. dan is de afstand toch wel naar. -
02 Januari 2012 - 09:18
Daan:
Wij wensen jullie een heel goed 2012 met weer een hele hoop mooie nieuwe belevenissen.
Bedankt voor de mooie verhalen afgelopen periode en zullen ook in 2012 de mail weer afwachten.
Geniet van alles wat op jullie pad komt!
Liefs uit Breda
03 Januari 2012 - 21:22
Marga :
Hee hallo!
Ook voor jullie natuurlijk de geweldigste beste wensen voor dit mooie jaar 2012! Hier in de straat wordt het steeds drukker met het vuurwerk! Wat wil je met al die opgroeiende Jong! Avondje weer met spelletjes en eentje drinken doorgebracht met onze gezellige spelletjes-vriendjes! Was weer als vanouds! Ik heb er buiten eentje op jullie gedronken, en ben weer snel naar binnen gegaan om Jenna, JJ en Guusje gezelschap te houden. Die waren helemaal weggekropen.....!
Liefs van de gezellige buurvrouw -
06 Januari 2012 - 18:57
Inez:
Hallo Daan en Patrick,
We zijn alweer een paar dagen verder in 2012 maar ik wil jullie toch een heel goed 2012 wensen. Met de rook van de kerstboomverbranding nog in mijn haren en koude tenen wens ik jullie vooral een hele goede gezondheid en heel veel plezier en succes bij alles wat jullie daar doen. Ik smul nog steeds van jullie mooie verhalen en foto's. Hier alles goed. Ben net terug van 4 stormachtige dagen bij mijn ouders in Zeeland. Zijn nét niet weggewaaid!!! Maandag beginnen de scholen weer en ik dus ook. Terug in de regelmaat!
Groetjes van Inez, Edwin en de kids