Verjaardag in Krakau - Reisverslag uit Krakau, Polen van Daniela Waas - WaarBenJij.nu Verjaardag in Krakau - Reisverslag uit Krakau, Polen van Daniela Waas - WaarBenJij.nu

Verjaardag in Krakau

Door: webmaster

Blijf op de hoogte en volg Daniela

05 September 2010 | Polen, Krakau

De B&B zit op ongeveer 10 minuten lopen van het centrale plein van de oude stad vandaan, Rynek Glowny genaamd. Onderweg stoppen we bij Coffee Heaven, een soort Poolse Starbucks, voor een grote cappucino met daarbij voor Pat een stuk appeltaart en voor mijn een sinasappel panacotta. Het is tenslotte feest vandaag dus daar hoort een gebakje bij. Het broodje om 04:30 in de auto vannacht was ook niet echt een ontbijt te noemen dus we hebben wel trek in iets lekkers.
Van uit hier lopen we naar het plein waar diverse kerken en de Lakenhal (Sukiennice) te zien zijn. De Lakenhal is een soort overdekte souvenirmarkt. Je kunt ook in het gebouw zelf rond lopen maar daar staat een lange rij voor te wachten. Slaan we maar even over. We lopen een rondje en zien een podium opgebouwd worden waar vanavond optredens zullen zijn.Ook veel bruidsparen worden op de foto gezet en je ziet de bekende paardenkoetsen en golfkarretjes waarmee je als toerist in Krakau rondgeleid kunt worden. Wij vinden het prima om alles te voet te doen.

De Mariakerk, waarvan de twee torens overal zichtbaar zijn, heeft de mogelijkheid om een van de torens te beklimmen. Via een ronde wenteltrap en smalle, steile houten trappen komen we hijgend boven aan. Het uitzicht over de stad is vanuit hier geweldig. Je ziet de vele oude gebouwen met voornamelijk koperen daken. Krakau is al in de 13e eeuw aangelegd en is ook ooit de hoofdstad van Polen geweest.
Weer eenmaal terug beneden lopen we via de Florianski straat richting de Florianuspoort. Hierachter ligt een park waar veel jongelui aan het skaten zijn en halsbrekende toeren uit halen. We komen bij een overdekte markt aan waar de lokale mensen hun inkopen doen. Dat is altijd leuk om even overheen te lopen.

Weer terug aangekomen op het plein gaan we lunchen bij Bar 13 op het terras. Het zonnetje probeert er krampachtig doorheen te komen maar dat wil nog niet echt lukken. Terwijl in Breda een zonnig weekend is voorspelt zitten wij hier met bewolking maar dat is voor een stedentrip niet zo erg. De bar is gevestigd in een prachtige winkelgalerij met bekende shops. Je ziet hier veel hippe restaurantjes en winkeltjes en dat is een mooi contrast met de vele oude gebouwen. Vaak zijn ze verwerkt in de gewelven van de kelders wat een sfeervol effect geeft.

Na de lunch lopen we richting de Wawelburcht. Op deze heuvel staat een paleis waar eeuwenlang de Poolse vorsten geresideerd hebben. In de gebouwen zijn allerlei exposities te bezichtigen maar wij lopen er doorheen en genieten van de oude gebouwen en mooie uitzichten. Via de andere kant van de stad lopen we weer naar het centrale plein en nemen een drankje op het terras terwijl we onze favoriete hobby uitoefenen, mensen kijken. Toch een typisch volk die Polen, je haalt ze er thuis ook gelijk uit. Pat is al een paar keer aangesproken in het Pools dus hij zal d’r ook wel wat van weg hebben.

Omdat het toch wel fris begint te worden besluiten we richting de B&B te lopen om nog even een powernapje te doen. Het vroege tijdstip van opstaan hakt er in en we sluiten even onze ogen. Als we rond 18:30 uur wakker worden regent het in Krakau. Gelukkig kunnen we hier paraplu’s lenen en zo gaan we rond 19:45 naar restaurant Le Piano Rouge voor het diner. Ook is dit weer in een kelder met een inrichting die zo kitsch is dat het weer leuk is. Glitters op de muren en overal rode lampjes. Het voor- en nagerecht zijn heerlijk maar het hoofdgerecht vonden we vrij simpel, iets wat je thuis ook kunt maken. We hebben er een heerlijke witte wijn bij gedronken. Na het eten nemen we plaats in de jazzclub waar om 22:00 uur een jazz pianist zal optreden. Je waant je in een enorme paddo met grappige bankjes en zitjes. We gaan allebei aan de cocktail (moijito) en genieten van de muziek. Als we onze cocktail op hebben worden de ogen zwaar en besluiten we om terug te lopen naar de B&B terwijl het nog steeds regent.

• 05 September 2010 - 11:32

Carl, Tineke:

Patrick, Daniela
    Van harte gefeliciteerd met je verjaardag. Fijne en inspirerende dagen toegewenst, in het land van onze bevrijders.