Door het Krakau van Schindler
Door: webmaster
Blijf op de hoogte en volg Daniela
05 September 2010 | Polen, Krakau
Vandaag willen we de Joodse wijk Kazimierz en de fabriek van Oscar Schindler gaan bezoeken. Als we de B&B een uurtje later verlaten miezert het nog een beetje en nemen we uit voorzorg de paraplu mee. Onderweg houden we een koffiestop in een klein tentje waar ze naast koffie en gebak ook allerlei fruitdrankjes verkopen.
Op ons gemak lopen we door de Joodse wijk waar veel kleine winkeltjes (voornamelijk boekenwinkels) en ook weer heel veel restaurantjes gevestigd zijn. Het Poolse woord voor restaurant is “restauracja” dus als zodanig heel makkelijk te herkennen. We komen langs diverse synagogen om vervolgens over de Powstancow Slqskich brug naar de wijk Podgorze te komen. Net over de brug kom je op het plein van de omgekeerde stoelen. Deze staan met de rugleuningen naar de brug. Het symboliseert het schouwspel na de liquidatie van het getto in maart 1943 toen de resterende Joden werden afgevoerd of op straat vermoord.
Schuin tegenover het plein is een kleine apotheek gevestigd wat ten tijde van het getto een centrum van verzet en hulp was. Nu is het een museum maar vandaag is het gesloten. We gaan de beschreven route in ons boekje volgen en komen vervolgens langs een overgebleven stuk muur wat om het getto heen gebouwd was. We verbazen ons over de hoe de muur gebouwd is, met ronde bogen, omdat we ons niet voor kunnen stellen dat er toen zoveel werk van is gemaakt. Later in het museum zien we dat het echt op deze manier is gemetseld maar dat het voor de Joden een soort grafzerken symboliseerde.
We lopen verder naar wat ooit de Deutsche Email Fabrik van Oscar Schindler is geweest. Op internet heb ik gelezen dat het weinig voorstelt maar ik denk dat het succes van de film Schindlers List heeft bijgedragen tot het besef dat wat hier heeft plaatsgevonden heel bijzonder is geweest. De fabriek is inmiddels als zodanig niet meer te herkennen. Het is omgebouwd tot een zeer mooi en indrukwekkend museum wat pas afgelopen juli geopend is. We kopen twee toegangskaarten en een boekje met uitleg en dwalen de komende twee uur door de geschiedenis van Krakau ten tijde van de 2e Wereldoorlog. De manier waarop alles wordt weergegeven met beeld, geluid en authentieke spullen is zeer uitgebreid en maakt op ons beiden een diepe indruk. In wat bijvoorbeeld ooit het kantoor van Schindler was, is een glazen ruimte geplaatst gevuld met emaille potten en pannen. Als je de ruimte in loopt staan alle namen van de Joden die hij heeft weten te redden vermeld waaronder ook een aantal bekenden uit de film zoals ook Izaak Stern.
Als we het museum verlaten blijkt het al bijna 15:00 uur te zijn en hebben we allebei inmiddels wel trek gekregen. We lunchen bij een hele leuke zaak in de Joodse wijk. De inrichting is heel retro met veel rood en oranje. Waar we wel weer even aan moeten wennen is dat er hier gewoon gerookt mag worden. Patrick kiest voor parpadelle met zalm en kies voor een quesadilla met zalm, spinazie en ricotta. Allebei heerlijk en zo kunnen we er weer even tegen.
Vanuit het centrale plein van Kazimierz gaan we naar de Joodse begraafplaats. Hier zijn veel eminente Krakause Joden begraven onder wie rabbi’s schilders, professoren en politici. Net binnen de ingang staat een monument voor de Holocaustslachtoffers. Het geheel doet een beetje troosteloos en vervallen aan maar dat hoort ook wel bij de sfeer. De mannen die hier komen moeten hun hoofd bedekken en aangezien Pat niets bij heeft lopen we maar niet verder de begraafplaats op. Foto’s maken voelt ook niet gepast.
Inmiddels is de lucht van licht bewolkt veranderd in een donkere dreigende massa en besluiten we om terug te keren naar Cracow Days. We weten waar we vanavond willen eten en zoeken alvast op waar het restaurant gevestigd is. Hoeven we straks in het donker niet meer te zoeken. De stad is overigens heel overzichtelijk ingericht en alles is gewoon te voet heel goed te doen.
Nu eerst een beetje bijkomen van alle indrukken want morgen staat Auschwitz op het programma en dat zal nog indrukwekkender zijn dan wat we vandaag al gezien hebben.