Tweede week Siem Reap
Door: webmaster
Blijf op de hoogte en volg Daniela
13 Augustus 2011 | Cambodja, Khett Siem Reab
Voor mij de eerste volledige week aan de slag op het PDC al hoewel we op donderdag een voetbaltoernooitje hebben tegen de kinderen van Stepping Stones. Op dit project werkt een vrijwilliger van PURE!, Sjors, die het sporten voor zijn rekening neemt.
De dag begint met een bespreking met Ineke en wat ze voor de komende week voor me gepland heeft. Dat varieert van hands on klusjes tot het bedenken van de opzet voor een themaweek in september over gezonde voeding. Ik krijg een uitgebreide uitleg van Ineke over de opzet van de lessen en welke methodes zij hier voor gebruikt. Deze worden grotendeels door haar herschreven omdat een aantal zaken hier niet van toepassing zijn (denk aan Halloween, Kerstmis, verjaardagen etc.) Ook help ik in de morgen vrijwilliger Anouk omdat zij een grote en drukke groep heeft. Kortom, genoeg te doen.
Het lunchen met de kinderen is erg gezellig, ze wachten netjes met eten tot de leraar iedereen heeft voorzien van rijst en (meestal) soep. Sommigen vragen wel drie keer om meer maar voor de meesten is het dan ook de eerste maaltijd van de dag. Verder is het een drukte van jewelste tussen 11:45 en 13:00 uur omdat de kinderen dan vrij zijn om te spelen. Ook de kinderen van de ochtend groep blijven dan wel hangen. Om 13:00 uur geef ik op ma, wo en vrij bijles aan Samnang, en op di en do aan Sa Orn. Dat betekent één op één een stukje lezen, schrijven en praten. Samnang heeft me ook al geleerd te tellen in het Khmer.
Om 16:00 uur zijn de lessen klaar en vertrek ik weer op de fiets naar huis. Dat het regenseizoen is heb ik al geweten want ik ben al drie keer door en doornat thuis aangekomen. Maar ja, een lekkere douche, schone kleren en het leed is weer geleden.
Patrick en ik hebben inmiddels van fiets gewisseld want de les die we geleerd hebben is dat je beter een goede tweedehands kunt kopen dan een iets duurdere nieuwe. Veel kwaliteit kun je toch ook niet verwachten voor $ 43. Inmiddels is ook door Patrick de nieuwe weer vervangen door een tweedehands.
Vrijdagavond hebben we het afscheidsetentje van Sjors gehad. De mensen van Stepping Stones waren er ook en na het eten zijn we naar Sjors z’n vaste barretje op de Nachtmarkt gegaan. José was jarig die avond en heeft het eerste rondje cocktails geregeld. Beetje poolen, darten en kletsen in het Nederlands, Engels en Khmer. Was erg gezellig.
Appartement
We zijn verhuisd vandaag! Het is een klein maar luxe appartement in een zijstraat aan de National Road 6, zo’n 6 minuten fietsen van het centrum. Voorlopig voor een half jaar omdat de eigenaar grootse plannen heeft om en zwembad en restaurant te gaan bouwen en hij daarna de huurprijs kan verhogen. Het worden dan ook meer luxe vakantie appartementen. Wij kunnen die zes maanden dan gebruiken om verder te zoeken naar een andere woning in die prijsklasse. Op de bijgevoegde foto’s een kleine impressie. We zijn al druk aan het shoppen geweest voor boodschappen en praktische spullen op de lokale markt.
Voetbaltoernooi
Donderdag is dan de grote dag dat een groot deel van de PDC kinderen gaat voetballen bij Stepping Stones. Rond 07:45 arriveert een grote kar met uitgelaten kinderen bij het hoofdkantoor van PURE! Snel omkleden in de roze en zwarte shirts en dan kunnen we met z’n allen op weg. We zijn de lokale bezienswaardigheid in Siem Reap. De kinderen kijken hun ogen uit bij de grote hotels langs de weg, de opstijgende vliegtuigen bij het vliegveld en de grote ballon waarin toeristen over Angkor Wat uit kunnen kijken. We arriveren wat later dan gepland maar dat mag de pret niet drukken. Een gezamenlijk warming-up door Sjors en dan kan de wedstrijd PDC 1 – Stepping Stones 1 beginnen. We verliezen deze helaas met 0-1. Waar de bal is zijn de kinderen al blijft de verdediging van beide teams strak op hun plek achterin staan. Ze gaan zonder angst vol voor de bal en schuwen daarbij geen enkel lichamelijk contact. Maar ze zijn wel zo sportief om elkaar weer overeind te helpen. Na de laatste wedstrijd duiken ze allemaal het meer in om een beetje af te koelen. Nadat we afscheid genomen hebben gaan we weer terug op de kar en de kinderen worden helemaal enthousiast als ze horen dat we langs de Bayon tempel komen. We moeten maar snel eens een dagje plannen met alle kids om dit prachtige tempelcomplex te bezoeken. Moe maar voldaan (sommige kunnen hun ogen in de kar al niet meer open houden, Sophy valt tegen mijn schouder af en toe in slaap) arriveren we weer bij het hoofdkantoor en na het omkleden kunnen de kinderen weer naar huis. Een zeer geslaagde dag voor zowel de kinderen als de vrijwilligers.
Visite
De eerste bezoekers zijn al gearriveerd! Woensdag zijn Jeroen en Afaf vanuit Maleisië over gekomen omdat Jeroen voor zijn visum even het land uit moest. Donderdagavond hebben we gezellig een hapje gegeten en zondag komen ze naar ons appartement kijken.
13 Augustus 2011 - 16:43
Monique:
Hoi Daan en Pat,
Appartement ziet er goed uit. Nog een beetje eigen maken maar dat gaat Daan vast wel lukken.
Bedenken themaweek vind ik wel iets voor jou. Misschien dat je ook ooit een carnavalsweek mag verzorgen.
Fijn weekend nog en veel succes verder.
x x x Jan, Monique, Sam en Mikki -
13 Augustus 2011 - 18:02
Silvie:
Hoi Daan en Pat,
Wat een mooi appartement zeg !! Gaan jullie je zeker in thuis voelen.
Echt leuk om al jullie belevenissen te lezen. Als ik die lachende gezichtjes van die kinderen op de foto's zie, weet ik zeker dat jullie daar goed werk verrichten !!
Veel werkplezier nog de komende tijd en we blijven jullie berichten zeker lezen.
Allebei nog een heel fijn weekend.
Arno, Silvie, Dana en Fedde xxx -
13 Augustus 2011 - 18:56
Sanne:
Wat een super leuk appartement! Oh en wat balen dat ik al dit leuks moet missen ...... Ik wil terug!
Liefs, (voorheen teacher) Sanne -
13 Augustus 2011 - 19:44
Kees En Marja:
hoi daan en patrick hier even een reactie uit breda we hebben de foto,s van het appartement gezien en het ziet er leuk uit morgen zien we elkaar weer om een uur nederlandse tijd tot morgen pa en ma -
14 Augustus 2011 - 08:34
Frits En Greet:
Hoi Daan en Patrick,
Even een klein woordje van ons.
De foto,s laten een klein beetje zien dat jullie het naar je zin hebben.
Het appartement ziet er leuk uit,jullie zullen het daar wel maken.
En wat valt er veel te doen voor de jeugd,dat lukt jullie zeker.
Groetjes tot de vlg mail. Frits en Greet -
16 Augustus 2011 - 12:48
Danielle:
Hoi hoi, Ziet er goed uit! Het enthousiasme straalt uit jullie verhaal, prachtig! Het lijkt ook of je daar niet aan het werk bent en hoop dat jullie je dus ook ontspannen voelen. Ok je maakt natuurlijk je uurtjes maar zal daar heel veel voldoening uithalen. Verras ons hier iedere keer maar weer met mooie verhalen en belevenissen dan genieten wij een beetje mee. Dat het maar heel goed met jullie mag gaan, uitkijkend naar de volgende mail! Liefs van ons 5jes