Settelen in Siem Reap - Reisverslag uit Khett Siem Reab, Cambodja van Daniela Waas - WaarBenJij.nu Settelen in Siem Reap - Reisverslag uit Khett Siem Reab, Cambodja van Daniela Waas - WaarBenJij.nu

Settelen in Siem Reap

Door: webmaster

Blijf op de hoogte en volg Daniela

03 Augustus 2011 | Cambodja, Khett Siem Reab

Zondag begint als een warme zonnige dag en we gaan eerst ontbijten bij de Blue Pumpkin, de beroemdste bakkerij van Siem Reap. Naast het Guesthouse zit de koffiezaak Commongrounds waar we ook goed kunnen eten maar deze is helaas op zondag gesloten. Hun winst wordt weer geïnvesteerd in de maatschappij en gebruikt om de minder bedeelden te ondersteunen. Er werken lokale jongeren die allemaal erg hun best doen. Naast lekkere koffie ondersteun je dus ook gelijk een goed doel. Om 12:00 uur hebben we afgesproken met Richard en zijn vrouw voor Angkor Market. Pat achterop de crossmotor en ik achterop de scooter door de straten van Siem Reap (niet alles is verhard). Het eerste huis is een villa met 4 slaapkamers. Wel binnen ons budget maar veel te groot, onpersoonlijk en het uitzicht is ook niets. Daarna rijden we verder naar een mooi appartementencomplex waar we diverse mogelijkheden zien met een of twee slaapkamers. Op het dak is een groot zwembad, sauna, stoombad en sportzaaltje. Klinkt natuurlijk goed maar het appartement met een slaapkamer is aan de kleine kant en voor de faciliteiten zijn we niet naar Cambodja gekomen (sorry sir Marc :)). Verder vinden we het te ver van het centrum liggen. Op de terugweg komen we in een wolkbreuk terecht (het is regenseizoen) en moeten we even schuilen.

In de middag gaan we langs diverse supermarkten om te kijken wat er allemaal te krijgen is. De conclusie: Bijna alles! Veel zullen we niet gaan koken met de prijzen in de restaurants ( met z’n tweeën ben je gemiddeld $4 - $10 kwijt) maar een lekker salade of gezamenlijk een bbq-tje organiseren kan best een keer leuk zijn. Patrick is al aan het onderhandelen geslagen over een wasmachine maar eerst maar een eigen plekje vinden en kijken wat er aanwezig is. ’s Avonds gaan we met Ineke, die net terug is van een weekend Phnom Penh, Naomi en Richard een hapje eten. We spreken af dat we dinsdag in de loop van de morgen naar het PDC gaan zodat we mee kunnen lunchen met de kinderen. Daarna is het pauze en heeft Ineke tijd om ons alle veranderingen t.o.v. vorig jaar oktober te laten zien. Morgen beginnen er twee nieuwe vrijwilligers en de leraar Engels is ziek dus ze hebben beiden hun handen vol. Wij hebben om 09:00 uur een afspraak met de makelaar dus het komt ons ook wel goed uit. Nog even skypen met Breda omdat Peter jarig is maar dat vinden vooral de aanwezige kinderen interessant.

Op z’n Cambodjaans verschijnt de makelaar een half uur te laat maar hij laat ons wel drie appartementen zien die aansluiten bij onze wensen. Daarna nog eentje voor een lage prijs maar met zeer weinig faciliteiten en ook nog een huis waar echt wel wat van te maken is als je er een hoop geld in investeert. De laatste twee vallen dan ook direct af al zijn ze wel gunstiger gelegen. Het appartement wat ons het meeste aanspreekt komt over twee weken vrij maar tot die tijd kunnen we in het appartement op de begane grond. Waarschijnlijk gaan we dat zo doen. Nog even onderhandelen over de prijs maar dat komt hier wel goed. Later gaan we richting de Pshar Leu lopen om fietsen te kopen. Patrick gaat ook nog voor de scooter maar soms is een fiets wel makkelijker. We komen nog een winkel tegen waar ze beddengoed, handdoeken en keukenspulletjes verkopen wat handig is omdat dit soort dingen niet bij het appartement zitten. Ze spreken geen woord over de grens bij de fietsenhandelaren maar met gebarentaal komen we een heel eind. Uiteindelijk komt er nog een meisje bij wat redelijk Engels spreekt. Allebei een mandje voorop en we kunnen de weg op (niet geheel zonder gevaren hier). We zijn nu vlak bij de appartementen die we op het oog hebben en besluiten er langs te fietsen om te kijken of het goed te doen is naar het centrum. De weg is niet optimaal vanwege de hevige regenval maar met een beetje slalom is het te doen. Na ongeveer 10 minuten fietsen zijn we in het centrum dus dat vormt geen probleem. De jongen van het Guesthouse beloofd onze fietsen met zijn leven te bewaken en ’s nachts binnen te zetten.

Op de fiets naar het PDC is best een onderneming gezien de rijstijl die ze er hier op na houden. Spookrijden is heel normaal dus als jezelf aan de juiste kant rijdt moet je regelmatig uitwijken voor tegemoetkomende scooters. Ook bij het afslaan nemen ze de binnenbocht en de uitlaatgassen en stof dringen al je openingen binnen. O ja, en toeteren natuurlijk! Maar zelfs met een summiere beschrijving is het voor ons eenvoudig te vinden. Flink bezweet komen we aan en zeggen we de vrijwilligers gedag. We gaan met de kindjes lunchen en kunnen gewoon ergens tussen gaan zitten. Sommige beginnen gelijk te kletsen, andere zijn verlegen en een jongetje wil absoluut niet naast Patrick zitten. Ze hebben wel moeite met mijn naam (de d wil niet echt lukken) waardoor er een me al Jella noemt. Ach, ik heb ook moeite met hun namen maar nog genoeg tijd om te oefenen. We eten vissoep met rijst en het smaakt prima. Na afloop hebben een aantal kinderen van iedere tafel corvee dus dat betekent alle borden en bekers wegbrengen en de tafel afdoen. Pat begeeft zich nog even tussen het voetbalgeweld maar het gaat hier voornamelijk om zo hard mogelijk tegen de bal te trappen. Ineke maakt de rondleiding af en we kletsen nog wat met de vrijwilligers. Een aantal willen wel een keer poolen dus Pat gaat dat regelen. Leonoor fietst met ons terug richting de stad. We zijn net onderweg als de ketting van mijn fiets breekt. ’s Ochtends was de ketting er al weer opgelegd door Landi van ons Guesthouse en ik ben ook al weer naar de shop geweest waar de fiets gekocht hebben maar alles was goed volgens hen (garantie tot aan de weg). Gelukkig zit er naast het PDC een fietsenmaker dus even later kunnen we weer op weg met een
nieuwe ketting erop.

We hebben met Inge afgesproken om naar de appartementen te gaan kijken omdat ze misschien nog iets zoekt voor Renske. Dat zou de onderhandelingspositie voor ons natuurlijk wel verbeteren. Komende vrijdag gaan we dan echt allebei aan de slag, ik bij het PDC en Patrick bij Salariin. Morgen willen op de fiets naar de tempels omdat we daar nu de tijd voor hebben. Donderdag dan op koopjesjacht voor spullen voor het appartement. Komende zaterdag gaan we (waarschijnlijk) ook met alle vrijwilligers de countryside fietstocht doen waarbij we de dorpjes van de kinderen die op het PDC zitten, zullen bezoeken. Maar daarover later meer.

• 03 Augustus 2011 - 10:35

Claire Dekkers:

He Daan en Patrick!
    Leuk om te lezen! Het gaat nu dan toch echt beginnen.
    Ben heel benieuwd hoe jullie straks wonen en werken.
    Kan niet wachten om het in het echt te zien, maar nog slechts 67 dagen...
    Heb er enorm veel zin in!
    Maar tot die tijd lees ik de uitgebreide verslagen met veel plezier!
    Geniet er van!
    Gr Claire

• 03 Augustus 2011 - 12:45

Monique:

Hoi Daan en Pat,

Wij vonden het super om jullie net te spreken en te zien. Ik moet jullie de groeten terug doen van Sam en Mikki.
    Ik heb net de video's gezien en die zijn goed en heel duidelijk. De tweede is alleen heel erg kort, ongeveer 10 seconden.

Veel liefs en succes vrijdag.
    xxx Jan Monique Sam en Mikki

• 04 Augustus 2011 - 19:18

Helen Van Engen:

Hoi Daan en patrick

Geweldig zeg wat jullie doen ,wat een belevenis ik vind het geweldig om te lezen wat jullie avonturen zijn. Heel veel geluk daar ik blijf jullie volgen. Helen

• 05 Augustus 2011 - 20:04

Frits En Greet:

Hoi Daan en Patrick,

Leuk om jullie ervaringen te lezen.
    Wij hopen dat jullie nu al een meer weten wat jullie in Cambodja eventueel kunnen gaan doen.
    In iedergeval wensen we jullie heel veel sterkte en we weten jullie gaan ervoor!!!!
    Lieve groetjes Greet en Frits