Visite, visite - Reisverslag uit Khett Siem Reab, Cambodja van Daniela Waas - WaarBenJij.nu Visite, visite - Reisverslag uit Khett Siem Reab, Cambodja van Daniela Waas - WaarBenJij.nu

Visite, visite

Door: webmaster

Blijf op de hoogte en volg Daniela

19 Oktober 2011 | Cambodja, Khett Siem Reab

Op zaterdag zijn Ineke en ik druk bezig om pakketjes te maken voor alle kinderen omdat ze hun nieuwe schooluniform ontvangen. Dat bestaat uit een witte blouse en een blauwe broek/rok. Dat betekent dus de juiste maten bij elkaar zoeken en omdat de rokjes door de schoonmaakster zijn gemaakt staan hier geen maten in. We moeten dus alles weer nameten en checken op de lijst. Kortom een klus waar we uiteindelijk zo’n drie uur mee bezig zijn. De t-shirts is weer een typisch Cambodjaans verhaal en ondanks herhaaldelijke toezeggingen zijn ze de laatste 20 stuks nog steeds niet klaar.

Zaterdagavond gaan we met Ineke en Inge een hapje eten bij de Mexicaan wat tegenover The Warehouse is waar later een bekende van ons optreedt. Op het terras raken we in gesprek met een Australisch stel maar momenteel wonen ze in Nieuw Zeeland vanwege haar werk. Wel weer leuk om eens een ander praatje te hebben dan met de bekende gezichten.

De zondag is een regenachtige en luie dag, ook wel eens lekker. We hebben nog even contact met Claire die vandaag in Siem Reap aan is gekomen. Ze heeft ’s avonds met de groep een etentje bij een Cambodjaanse familie thuis en daarna is ze te moe om nog iets te drinken. Ze heeft ook al een lange busrit vanuit Bangkok achter de rug. We spreken af voor de volgende dag.

Rond 08:00 uur arriveert Patrick met Claire achter op de brommer bij het PDC en geef ik haar een rondleiding. Daarna weer verder naar de projecten van Patrick om vervolgens met de tuktuk de tempels te bezoeken. ’s Avonds gaan we wat drinken in de Island bar en een hapje eten bij Karo. Daarna nog een afzakkertje bij de popcornbar en is de dag weer om. Ik haal ook nog even mijn tas op bij Smateria die ik in Phnom Penh besteld heb. De volgende dag laat Patrick nog even de lokale markten zien en Claire stapt nog enigszins verdoofd van alle indrukken in de bus naar Phnom Penh. Dat was echt Siem Reap in vogelvlucht.

Donderdag staat de volgende visite alweer op de stoep, Sandy en Peter. Mister guide staat ze al weer op te wachten bij het hotel en ze gaan gezamenlijk wat eten in het centrum. Als ik thuiskom drinken we wat op het dakterras en kletsen uiteraard bij. Weer wat drinken op de Nightmarket, eten bij Karo en uiteraard weer naar de popcornbar. Mister guide heeft nog niet veel variatie in zijn programma :).

Op vrijdag wordt eerst de was van San & Peet weggebracht naar ons gebruikelijke adresje. Op de terugweg naar het hotel ronselt Patrick een brommer die ze de hele dag rond rijdt zodat Sandy bij Patrick achterop kan en Peter bij hem. Er staan weer bezoekjes aan onze projecten op het programma en rond 14:00 arriveren ze op het PDC waar ik nog les geef aan Sen. Ineke begint daarom alvast aan de rondleiding. We kijken een groot deel van de sportles van de jongste groep die handballes krijgen en kletsen wat met de vrijwilligers. Uiteraard maken ze ook kennis met mijn Cambodjaanse collega’s Bopha, Sitha, Seut en Samnang. Daarna wordt de brommertocht weer vervolgd. Mooie tocht door de countrysite maar aan het einde niet helemaal goed begaanbaar mee door de modder. ’s Avonds eten we bij Raja Angkor waar we allemaal het Khmer tasting menu nemen. Dit bestaat uit drie kleinere voor-, hoofd-, en nagerechten. Op deze manier krijg je een kleine indruk van de Khmer keuken. Nog een lekker wijntje erbij (Chardoneeke uiteraard, Marc) en wat heb je meer nodig.

We maken het niet te laat want morgen staat de PURE! fietstocht op het programma. Als we echter het de hele nacht horen onweren en regenen is onze hoop hierop een beetje vervlogen en Chai laat via sms weten dat het inderdaad niet doorgaat. Zondag nieuwe ronde, nieuwe kansen. We brengen de zaterdag door met uitgebreid lunchen, shoppen op Old Market en hoppen van terras naar terras. San laat nog een manicure doen bij de Bodia Spa. ’s Avonds wagen we ons weer door het water om samen met Chai en Anja (medeoprichtster Salariin Kampuchea) en San & Peet een hapje te gaan eten bij Karo. Erg gezellig en via Chai komen we veel meer te weten over de Cambodjaanse familiegebruiken en waarom het nog wel even kan duren voordat er hier een omslag plaats kan vinden. We gaan nog wat drinken in Pub Street maar laten de brommers bij Karo staan. Als we op terras bij Bengal Tiger zitten barst de regen weer los en uiteindelijk moeten we naar binnen omdat het water snel hoger wordt. We maken met Chai de afspraak dat ondanks de regen de fietstocht morgen gewoon door gaat op uitdrukkelijk verzoek van Peter. San begint hem een beetje te knijpen of ze nog wel een tuk tuk terug naar het hotel kunnen krijgen. Uiteindelijk lukt dat wel maar valt af en toe de brommer stil. Wijkomen erachter dat de eigenaar van Karo geen risico wilde nemen en hij heeft onze brommers achter slot en grendel gezet. Na het plegen van wat telefoontjes wordt uiteindelijk de deur open gedaan en kunnen we de brommers pakken om vervolgens door het water en de regen huiswaarts te keren.

Als we wakker worden schijnt de zon!!! Om 09:00 uur zijn we in het Frangipani hotel en regelt Chai de mountainbikes. Ik ga nog even op m’n plaat met camera en al in het water maar dat mag de pret niet drukken. Eenmaal uit Wat Bo street is het heel erg goed te doen en we rijden richting de community waar PURE! zit. Een enigszins ingekorte route maar wel heel gaaf. De eerste stop is bij de moeder van Chhay en daar wordt het cupping gedaan. Mai woont vlakbij en roept me al toe. Onderweg werd ik ook al geroepen door Pan Thi: ”Teacher Jella!” Met een paar glazen potjes op ons rug wachten we tot deze hun werk hebben gedaan. Hoe donkerder de afdruk na afloop, hoe meer slechte dingen er in je lichaam zitten. Nou, bij mij en Peter gaat dat niet goed komen hoor.
We waden weer door het water en de volgende stop is het maken van rieten dakpannen. We mogen het zelf ook nog proberen en dat valt nog niet mee. Vervolgens gaan we lunchen bij de ouders van Net en Sna en het smaakt heerlijk. Kip met rijst en vissoep. We maken nog even een korte stop bij het PDC waar Ineke die dag training heeft met de Khmer leraren van de public school. Vervolgens rijden we mijn dagelijkse route terug naar huis. Een mooie tocht en voor Sandy & Peter een”real Cambodian experience.” ’s Middags gaan we nog naar de Ierse pub maar besluiten op tijd te gaan eten en een avondje rustig aan te doen.

Maandag gaan wij weer aan het werk terwijl Sandy & Peter de tempels van Angkor Wat bezoeken. Ik ben al op tijd thuis omdat rond 14:00 uur alle kinderen naar huis gestuurd worden vanwege een weeralarm. Men verwacht een tropische storm. Vol verwachting klopt ons hart maar er gebeurt in Siem Reap niets. Dat wil niet zeggen dat het in de community ook zo is maar hier was het in ieder geval paniek om niets. We gaan ’s avonds dan ook gewoon met Mirte, Renske en Ineke eten bij Father’s restaurant. Lekker dichtbij voor de meesten, hoeven we niet weer door het water. Morgen moeten we ons melden bij Chai en gaan we kijken of we (voedsel) hulp kunnen gaan verlenen aan mensen in nood door de overstromingen, lijkt ons wel een nobel doel. Patrick zal hier nog een apart verslag van maken. Vanavond rijden we vanuit het werk nog naar het vliegveld om afscheid te nemen van Sandy & Peter die door vliegen naar Hanoi. Superleuk dat ze er waren al zijn dit soort dagen wel intensiever dan gebruikelijk.

• 19 Oktober 2011 - 00:03

Sandy En Peter:

Het was me inderdaad het weekje wel. Veel gezien en gedaan, veel gelachen, maar ook dingen gezien die je niet snel meer vergeet. Er is al veel gebeurd in Cambodja, maar dit prachtige land heeft nog een lange weg te gaan. Als je bedenkt wat de overstromingen voor deze mensen betekent is een keer je tuktuk door het water duwen allang zo erg niet meer. We hebben kinderen zien zwemmen in de straten en dat geeft maar aan dat ze proberen het beste er van te maken. Sinds afgelopen zondag is het weer goed en dat betekent dat we met bijna droge voeten Cambodja vandaag verlaten. Het geld dat jullie in Nederland op hebben gehaald krijgt hier een goede bestemming. We hebben het live gezien.(en ook in 6 dagen was het een druk programma, maar mr en Mrs. Guide hebben het goed georganiseerd. Bedankt voor de geweldige tijd!

• 19 Oktober 2011 - 14:26

Corrie De Z:

Ik kan me voorstellen dat het heel leuk was om Sandy en Peter op bezoek te hebben.
    Ze hebben, ondanks het slechte weer, toch nog veel gezien. En het is natuurlijk ook wat de bevolking van Cambodja meemaakt gedurende de regentijd.

Jullie weer veel succes met al het werk en we spreken elkaar weer via skype.

• 19 Oktober 2011 - 15:57

Jelte:

Hé is Peter er ook??

• 21 Oktober 2011 - 15:37

Odilia Walraven:

Lieverdjes,

hebben jullie zo langzamerhand niet enorm trek in een bord Boerenkoolstampot, of spinazie met een aardappeltje en een bal gehakt.
    Fijn om te horen dat alles zo goed gaat en dat jullie je thuis voelen. Wel een beetje jaloers op sandy dat die lekker bij jullie is. Geniet Sandy, en geef onze daan en pat een dikke kus van mij. Jij Ja Jij kan dat in het echt......... doen. Wel de sushi eerlijk verdelen hoor!!
    Dikke kus,

Odilia