Een weekje vrij en knopen doorhakken
Door: webmaster
Blijf op de hoogte en volg Daniela
26 April 2012 | Cambodja, Khett Siem Reab
Zoals misschien nog niet iedereen weet, zetten we op donderdag 30 augustus weer voet op Nederlandse bodem. Een paar weken geleden hebben we na alle mogelijkheden uitvoerig doorgerekend te hebben dit besluit genomen. We hadden graag langer gebleven maar ons huis in Nederland en de beperktere kansen op een baan hebben de doorslag gegeven. We kunnen nu nog een paar maanden werkeloos leven maar het prettigste is natuurlijk als we weer snel aan de slag kunnen. Van de stichting “Houdt Patrick in Cambodja” vernemen we ook maar weinig maar wie weet komen de acties nu pas echt op gang :). Om onze geweldige tijd hier passend af te sluiten gaan we het minder toeristische gedeelte van Cambodja ontdekken en de kust waar we al wel iets van gezien hebben. Onze eerdere plannen om naar Zuid China of Laos te gaan bewaren we voor later. Het is wel zo leuk om het land waar we dan een jaar gewoond en gewerkt hebben ook echt beter te leren kennen. Voor veel toeristen is het Siem Reap, Phnom Penh en een enkeling reist nog naar Battambang maar Cambodja heeft zoveel meer te bieden. De infrastructuur wordt in hoog tempo verbeterd en dat zal ook zeker bijdragen aan een betere bereikbaarheid van de wat afgelegen gebieden. Dat is zowel positief als negatief maar ook iets wat voor een land in ontwikkeling logisch is.
Op vrijdagmorgen dus met de taxi naar Preah Vihear. Dit gebied staat voornamelijk bekend om de gevechten met Thailand om het eigendom van de tempel. Er is laatst nog hevig gevochten maar nu wel weer veilig. Na bijna drie uur komen we op de plaats van bestemming en regelen we een brommer die ons naar boven brengt. De brommers worden continu gekoeld met water omdat de steile weg nogal wat vermogen eist. Er is een hele mooie nieuwe weg in aanleg maar ik ben blij dat we het nog even op deze manier kunnen doen. In mijn Rough Gide staat nog dat het moeilijk is om de tempel te bereiken maar dat was vast voor de aanleg van de nieuwe geasfalteerde weg van uit Siem Reap. De ontwikkelingen gaan hier soms zo snel dat het voor de reisgidsen niet meer bij te houden is. Aangekomen op de top zijn er veel militairen die ons allemaal wijzen op het feit dat we voornamelijk Thailand om ons heen zien. Ze maken wel een schietbeweging maar hebben geen geweren. De tempel ligt aaneengesloten tegen de berg op dus langzaam stijg je ook naar het hoogste punt. Op de top heb je een prachtig uitzicht. Na wat gedronken te hebben lopen we weer terug naar het punt waar de brommers op ons staan te wachten. Op de weg terug worden we nog door de militairen uitgenodigd om door hun verrekijkers naar de “vijand”te kunnen gluren. Het is niet zozeer dat de tempel heel bijzonder is maar de weg er naar toe, de ligging op de berg en de conflictsituatie met Thailand maken het toch wel de moeite waard om naar deze plek te gaan. Rond 17:30 hebben we afgesproken in het Victoria hotel waar het op vrijdagmiddag Happy Hour is met gratis hapjes en muziek. Als echte Nederlanders maken we daar natuurlijk graag gebruik van.
Op zaterdag ga ik met Ineke naar Prolung, de weverij en de pottenbakkerij. Ineke wil graag nog wat kado’s kopen voor als ze volgende week voor drie weken naar Nederland gaat. Hierna gaan we nog samen lunchen. Op zondagmiddag nemen we Kees en Robbert mee naar West Baray wat ze beiden nog niet kenden. De koelbox gevuld met ijs en flessen witte wijn, relaxen in de hangmat en lekker eten van de verse mango en gevulde kikker. Als de zon langzaam ondergaat rijden we weer terug naar het centrum waar we eten bij Tangram Garden. Een gezellige afsluiting van een heerlijke week.
26 April 2012 - 05:49
Sandy:
Nog ruim 2 weken en dan kunnen wij dit ook weer heerlijk zelf beleven. Schiet alweer lekker op. Ik neem aan dat mr. Guide wel weer een reisprogramma in elkaar draait......Zo te lezen hebben we nog "genoeg" te doen! -
26 April 2012 - 07:27
Marga:
Joh! Jullie komen weer terug!! Oeps! Dan zal ik maar weer eens snel de glazenwasser bellen....! Tof om weer te lezen hoe jullie daar vertoeven! En strakjes nog verder Cambodja verkennen. wauw! Maar zover is het nog niet...eerst nog genieten van jullie werk en het zijn daar! xx -
26 April 2012 - 08:47
Daan:
Wat vliegt de tijd, maar jullie kunnen zeker met heel veel mooie herinneringen terugkijken. Bovendien is het nog geen 30 augustus, ontvang je nog gasten uit nederland en staan er nog genoeg zaken op de planning. Geniet van de momenten en wij beleven mee op afstand. Enjoy en weet dat er hier heel veel mensen zijn die bijzonder trots op jullie zijn! :) Liefs Daan -
26 April 2012 - 10:19
Els Br.:
Dag beste allebei,
Hoe smaakt dat, geulde kikker?
Ik kan me er geen voorstelling van maken.
Maar zo te zien aan die relaxte gezichten smaakt het wel goed.
Geniet met volle teugen van de resterende maanden!
En nog bedankt voor het leuke kadootje.
Dikke kus, Els -
26 April 2012 - 10:46
Claire:
Erg jammer dat jullie het project af moeten gaan sluiten. Maar hopelijk wel zo dat het goed overgenomen kan worden door andere vrijwilligers. En dat jullie inzet dus niet voor niets is geweest. Wij vinden het heel leuk dat jullie weer terugkomen, maar ik kan me voorstellen dat het voor jullie ook iets minder is. Geniet nog met volle teugen van het mooi Cambodja en de prachtige kids op school. Het is nog lang geen 30 augustus! -
28 April 2012 - 14:30
Gerard Haast:
Hallo Daniela en \Patrick,
Bijna een jaar geleden kwamen we elkaar tegen in Hotel Puri Santrian op Bali en hoorde ik van jullie plannen om een jaar vrijwilligerswerk te gaan doen in Cambodja. Dat is dus nu al weer bijna voorbij
Tme flies .... Geniet er nog lekker van. Hier in Nederland is het ook allemaal geen rozegeur en maneschijn.
By the way Op 21.06 vertrekken wij voor een rondreis van 3 weken door Thailand. Wie weet komen we elkaar weer tegen
Groetjes
Gerard Haast -
04 Mei 2012 - 11:29
Patrick Straten:
Wat heb je het toch zwaar! Krijg bijna meelij met je....